local-stats-pixel fb-conv-api

Ventspils kamera ekoloģiskā katastrofa0

10 0

Zili-zaļais Lembergs

Pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu beigās, deviņdesmito sākumā Ventspilī notika plašas protesta akcijas pret katastrofālo ekoloģisko situāciju pilsētā. Iedzīvotāji, Vides aizsardzības kluba un Latvijas Tautas frontes aktīvistu vadīti, iebilda pret toreiz Maskavas pārvaldīto ostas uzņēmumu ekoloģiju un cilvēku veselību apdraudošo darbību, pret varas pasniegto nepareizo, melīgo ekoloģiskās situācijas novērtējumu.
Toreiz izdevās apstādināt padomju varas uzsāktos ventspilnieku indēšanas un pilsētvides degradēšanas procesus. Protestu rezultātā tika apstādināta metanolrūpnīcas būvniecība, ostas uzņēmumi bija spiesti pārskatīt tehnoloģijas.
Par katastrofālo ekoloģiju viens no atbildīgajiem padomju varas pārstāvjiem tai laikā bija Aivars Lembergs, kurš kā komunistiskās partijas biedrs un partijas ideoloģiskais darbinieks 1988.gadā pirmo reizi tika ievēlēts par Ventspils pilsētas tautas deputātu padomes izpildkomitejas priekšsēdētāju. Ekoloģisko situāciju un varu Lembergs izmantoja, lai atņemtu tautai tai pienākošos Ventspils ostas uzņēmumu miljardus. Pēc tam, kad Lembergs prettiesiski bija panācis pilnīgu kontroli Ventspils pilsētā un ostā, Lembergam ekoloģija vairs nelikās saistoša.
Iepriekš jau stāstīju, kā Lembergs noorganizēja ventspilnieku indēšanu ar VENTSPILS ZIVJU KONSERVU KOMBINĀTA radītajiem kancerogēno dūmu izmešiem.
Šoreiz pastāstīšu, kā mūsu valsts vadītāji un Ventspils deputāti, izdabājot Lembergam, cenšas izzāģēt pilsētas mežus, lai būvētu tur kādam nezināmam ofšoram (gan jau pašam Lembergam) piederošu naftas produktu pārstrādes rūpnīcu. Veids, kā tas tiek darīts, atgādina Lembergam labi zināmos Komunistiskās partijas paņēmienus. Arī šodien, tāpat kā padomju laikā, tautai tiek melots, tā tiek “barota” ar melīgiem ekoloģiskās situācijas novērtējumiem, speciālistu atzinumiem.
Jāsecina, ka toreiz komunisti neuzdrošinājās naftas pārstrādes rūpnīcu celt Lemberga nolūkotajā vietā – pilsētas mežā. Tā tika celta (protestu rezultātā rūpnīca netika uzbūvēta) Maurciema teritorijā.
Toreiz sabiedrībai izdevās apstādināt Lemberga pārstāvētos komunistus.
Vai izdosies šodien?
Šodien situācija ir daudz sarežģītāka. Divdesmit piecu gadu laikā komunists Lembergs, par valstij izkrāptajiem miljardiem, ir nopircis gandrīz visus vadošos politiķus, ierēdņus, medijus un vides aizsardzības pārstāvjus.



10 0 0 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 0

0/2000