local-stats-pixel fb-conv-api

Laimas Zeme - Kāpēc latvieši atgriežas mājās: divu aizbraucēju stāsts20

24 2

Neredzējām perspektīvu un iespēju attīstīties – ar šādām domām pirms četriem gadiem no Valkas novada Kārķiem peļņā uz Īriju devās jauna ģimene – Silva un Jānis Mieži ar savu astoņus mēnešus veco meitiņu Gabrielu. Lai gan ģimenei tur tālumā klājās labi, abiem bija darbs, turpat arī citi tuvinieki, tomēr viņus nepameta doma par atgriešanos Latvijā. Pirms pusgada tas arī izdarīts un ģimene nolēmusi turpat Kārķos veidot savu saimniecību, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums «Panorāma» .

Silva Īrijā strādājusi par pārdevēju veikalā un izplatītāju alternatīvās enerģijas jomā.Taču viss aizsācies ar darbu kādā naktsklubā, kas, pēc Silvas stāstītā, bijusi pirmā darbavieta daudziem iebraucējiem.Kluba īpašnieki esot mācējuši izmantot savās interesēs iebraucēju nezināšanu un bailes par sevi pastāvēt.

«Kad tu esi aizbraucis tur, tu esi diezgan lielā izmisumā, gatavs strādāt par jebkādu naudu, cik ilgi vajag,» stāsta Silva.

Savukārt Jānis Īrijā veica bruģēšanas darbus.Abi atzīst, ka svešumā gūta ļoti laba pieredze, ko noteikti nebūtu ieguvuši, tobrīd paliekot Latvijā.

«Kad braucu cauri laukiem pa Latviju, kad bija tā lielā krīze, viss šķita tāds pelēks, cilvēku maz, visi nolīduši un kaut ko gaida. Viss likās galīgi pamiris.Toties tagad cilvēki rosās visur,» secina Jānis.

Uz jautājumu – ja jau Latvijā situācija uzlabojas, kāpēc cilvēki vēl joprojām dodas peļņā uz ārzemēm, Jānis atbild: « […] šeit tu strādāji veikalā, bija kāds kredītiņš. Ļoti grūti visu pavilkt. Tur cilvēks aizbrauc un sāk strādāt tādā pašā lielveikalā, viņš varēja dzīvot daudz brīvāk.Viņš var visu nomaksāt, un viņam vēl drusciņ naudas paliek pāri, viņš var sev kaut ko atļauties, nav tas slogs.»

Jaunā ģimene atgriezās Latvijā, jo Īrijā strādājot, izdevās nosegt paņemto kredītu, arī tāpēc, ka meitai bija pienācis laiks sākt iet bērnudārzā.

Latvijā Jānis turpina veikt bruģēšanas darbus, bet Silva pagaidām ir mājsaimniece un laiku pa laikam cep kūkas pēc pasūtījuma.Vienlaikus jaunā ģimene Kārķos sākusi veidot savu saimniecību – plānots audzēt avenes un vīngliemežus.

24 2 20 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 20

0/2000

Vidēji katru dienu no Latvijas aizbrauc virs 50 cilvēkiem, savukārt atbrauc drusku virs 20.

Jābūt naivam, lai cerētu, ka kaut puse no aizbraucējiem atgriezīsies pie līdzšinējās nodokļu politikas, valdības un darba devēju attieksmes. Nedrīkst arī aizmirst, ka dotajā brīdī Latvijā, pēc NVA datiem, bezdarba līmenis sastāda, 8,3% no valstī nodarbināto skaita, tātad 78052 cilvēki ir bez darba, atgādinu, ka tie ir cilvēki, kuri var saņemt šo statusu un atbilst noteiktām prasībām. Ir jau arī cilvēki, kuri skaitās bezdarbnieki, bet šo statusu nevar saņemt, jo ir piemēram kāds īpašums.

Paspēlējamies ar skaitļiem un procentiem, un konstatējam, ka Latvijā dotajā brīdī strādā 940 386 cilvēku. Kur palikuši pārējie, jeb puse no 2 miljoniem ir penši un bērni? Kautkā drusku nereāli izklausās.

 

Par to atbraukušo ģimeni runājot - malači, lai audzē gliemežus un avenes, tikai vai ar to var dzīvot?

Vēlos atdzīmēt, ka ir starpība starp jēdzienu dzīvot un eksistēt. Jeb nodokļi netiek maksāti?

Paskaitam pa fikso, cik samaksājam nodokļos:

Valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likme (darba ņēmēja daļa) 10.50 %

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme 23.00 %

PVN, ko maksā visur, sastāda vēl joprojām 21%, nākamgad grasās diskutēt par viņa palielināšanu uz 22% emotion

tātad saskaitot šo visu kopā, tu valstij samaksā 54,5% nodokļos emotion Jautājums ir par ko?

P.s. Taipat laikā, kad nav līdzekļu palielināt skolotāju algas, no nākamā gada grasās palielināt algas premjeram un parlamentārajiem sekretāriem par 600-700 eiro katram.

P.p.s. Kā darba tirgu iespaidotu nu kautvai 300 000 latviešu atgriešanās Latvijā, ja uzņēmumu skaits paliek nemainīgs?

Tad vēl iesaku izlasīt sekojošos rakstus:

http://www.tvnet.lv/zinas/tava_balss/327915-policista_aizbrauceja_greksudze

http://www.db.lv/citas-zinas/aizbrauceja-stasts-jeb-latvija-zaude-smadzenes-371842

11 2 atbildēt

esmu viens no tiem, kuri aizbrauca.  lai cik labi seit norvegija butu, mani velk majas!  es nevaru atrasties seit ilgak par diviem menesiem, tapec ari darbs ir sarunats 1,5 menesis norvegija> 1menesis majas  ( grafiks ir aptuvens un vienmer var padzivoties majas ilgak vai pastradat vairak ).  kopuma itka labi,bet es gribu veinmer but majas.  un ja mazaja pilsetina kur es augu, butu iespeja pelnit VISMAZ tresdalu no ta, ko sanemu norvegija-es pateiktu norvegijai "atta" . bet nav tadas ispejas diemzel.  laukos vel trakak! 

latvija nav ta labaka valsts ne finansialaja,ne socialaja ne nacionalaja jautajuma!  bet seit mana dzimtene, draugi un radinieki.

es neesmu musu republikas patriots ( pederasti valdiba risina valsts jautajumus? kamor,vai sabiedriba un religija atlauj sadomiju? ) es neesmu un nebusu tolerants. mums uzspiez rietumu kulturu,un to pienemam. bet mums jaglaba saveja nevis japienem svesa.

es vienkarsi milu savu zemi. un nekadi norvegijas kalni vai kadi citi arkartigi skaisti dabasskati neaizvietos parastu plavu, pa kuru gaju kad biju vel pavisam mazs lai tiktu pie nelielas upites un zvejot asarisus emotion neaizvietos mezu, kur onkulis macija man kuras senes ir labak un kuras ne.

 

atvainojos par pareizrakstibu, alkoholiska sestdiena ievilkas nedaudz uz visu svetdienu  emotion bus slikti laikam emotion

3 0 atbildēt

Katrs gadījums ir savādāks un individuāls. Ja šie cilvēki savu nākotni redz Latvijā-jauki. Taču daudziem, kuri paliks ārzemēs, arī ir savs pamatojums, kāpēc viņi to dara. Mīlestība, darbs, rūpes par bērnu nākotni-iemeslu ir daudz. Bieži atgiežas cilvēki, kuri ir projām aizbraukuši, lai atmaksātu kredītu un nekad nav domājuši palikt uz visiem laikiem svešā zemē.

2 0 atbildēt
Avenes un vīngliemeži - nu , nezinu, peļņa būs tikai sezionāla, bet prieks, ka latvieši atgriežas.emotion
1 0 atbildēt
Kad Jāņa un Silvas meitai bus jadodas skola,tad vini 80℅ dosies atpakal! Lai cik butu iekrats te nav dzīve,ja tev nav kontakti! Šeit var vienigi eksistet
3 2 atbildēt

Atbrauc atpakal un tad saprot, kadel vispar brauca prom, un tad jau pec paris menesiem atkal muk projam.

1 0 atbildēt