local-stats-pixel fb-conv-api

Par inficēšanos pie zobārstiem......5

Droši vien lielākā daļa nepamanīja neseno ziņu, ka ASV tika slēgts kāds zobārsta kabinets uz aizdomu pamata, ka kopš 2007. gada pie viņa ir pastāvējis risks inficēt 7000 pacientus ar nāvējošām slimībām.


Tad ziniet, ka pēc šī piemēra Latvijā būtu jāslēdz praktiski visi zobārstniecības kabineti, jo zobārstu asociācijas lobija un varas pārstāvju noziedzīgas bezatbildības dēļ invazīvos instrumentus (turbīnas un leņķa gali, kas kopā ar urbi nonāk pacientu mutēs) Latvijā ir joprojām atļauts apstrādāt ar aizvēsturiskām metodēm, apstrādājot tvaika kamerās, vai vienkārši noslaukot ar dezinfekcijas salveti. Tas vīrusus nenogalina. Pēc katra pacienta šie instrumenti ir jāsterilizē B tipa autoklāvos, taču to dara 1 no 58 mūsu aptaujātajiem zobārstniecības kabinetiem. Es ar vairākiem domubiedriem pagājušā gada augustā sazinājos ar vairāk nekā 200 zobārstiem, taču tikai 58 no tiem piekrita atbildēt uz provokatīviem jautājumiem. Aptuveni trešajai daļai šo kabinetu pat ir B tipa autoklāvi, taču instrumentu apstrāde notiek labi ja dienas beigās. Ja viens zobārsts no rīta pieņem B vai C hepatīta, vai HIV inficētu pacientu, tad tāds riskam pakļauj nākamos 10 cilvēkus, kas pēc tam sēžas tajā krēslā.

Tā kā inkubācijas periods ir ilgs, un slimību konstatē ļoti vēlu, ir praktiski neiespējams pierādīt zobārstu vainu. Un uz to šobrīd zobārsti arī spekulē. Es arī nerunātu tik pārliecināti, ja man nebūtu savākti fakti par šo problēmu no citām valstīm, kā arī, ja nepazītu kādu cilvēku, kurš ir eksperts medicīnisko instrumentu sterilizācijas jautājumos.

Lai aktualizētu šo tēmu, esam tikušies ar Slimību Kontroles un Profilakses Centra pārstāvjiem u.c. profesionāļiem, un jācer, ka izmaiņas likumdošanā būs. Taču tikmēr inficēšanās riskam joprojām tiks pakļauti tūkstošiem cilvēku. Lai procesu paātrinātu, ir nepieciešams sabiedrības spiediens, tādēļ esmu sazinājies ar žurnālistiem, un ceru uz viņu atbalstu. Tikmēr sniega bumbu sākšu velt arī ar šo paziņojumu.

Padodiet tālāk, un brīdiniet savus tuviniekus, ka mūsdienās ir ļoti vienkārši inficēties ar nāvējošām slimībām pat tad, ja neesat narkomāns vai vieglas uzvedības cilvēks. Manā gadījumā infekcija ir neārstējama, un vainīga ir vai nu kāda medicīnas iestāde, zobārsts vai frizieris, kas izmantoja bārdas nazi. Ar citiem zināmajiem riska faktoriem saskāries neesmu. Nekautrējieties pajautāt savam zobārstam, kā tiek apstrādāti instrumenti. Ejot pie manikīra, obligāti ņemiet savus instrumentus, jo ticiet man, ka tas būs lētāk. Ja kādi jautājumi, rakstiet tepat komentāros.

Lai visiem laba veselība!

28 1 5 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://dra.lv/be6kX
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 5

0/2000

Beidzot kāds tomēr intresējās, likās ka man vienīgajam ir tāda nedroša sajūta ejot pie zobārsta ...

1 0 atbildēt

brr, vot nebiju aizdomājusies par šo.  un pēc četrām dienām tieši pie zobārsta,brr

0 0 atbildēt