local-stats-pixel fb-conv-api

Latvju simbols AUSEKLIS......6

63 2

Auseklis (Auseklītis, Ausekliņš, Ausekliņis, Ausekleņis, arī Ausekliņa, Auseklīte) ir mitoloģiskais tēls latviešu folklorā, viens no biežāk pieminētajiem mitoloģiskajiem debesu iemītniekiem tautasdziesmās. Citos folkloras žanros Ausekļa pieminējumi ir ļoti reti.
Viens no pamatmotīviem, kur darbojas Auseklis ir mitoloģiskās debesu kāzas. Auseklis lielākoties ir Saules vai Saules meitas precinieks, taču dažkārt arī vedējs vai panāksnieks. Ausekļa kā precinieka vietā nereti minēti arī Dieva dēli, Mēness vai Pērkons.

Auseklis ir simbols - viens no zvaigznes zīmes atvasinājumiem latviešu kultūrā. Tas ir astoņstūrains zvaigznes raksts, ko latviešu kultūrā izmanto audumos, segās, jostās, cimdos.

« 1  2  3 »
63 2 6 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 6

0/2000

auseklis simbolizē rīta zvaigzni, jeb venēru, vārds lucifers tulkojumā nozīmē rīta svaigzne, (jakas vārds sātans tulkojas, kā spīdīgais,tas kas nes gaismu, belcebuls : tārpu pavēlnieks utt, tālāk jau kristeišī pastrādāja) respektīvi auseklis ir lucifera zīme, bet tikai kristiešiem velns ļauns, latviešu mitoloģijā velniņš ir gan labs gan slikts, sodīs un attalgos...

p.s.

pats pieminēji, lietuvēna krusts :)

3 0 atbildēt

kurā vietā ir fotogrāfēts 18. attēls? baigi interesē.

1 0 atbildēt

auseklitis ir nozakts slavu -  Rusu simbols Soroga krusts ........

0 0 atbildēt